Zima a lyžování v Rakousku

Pestrá škála lyžařských středisek

Rakousko je bezesporu jednou z nejvyhledávanějších destinací milovníky zimních sportů nejen z České republiky. Skvělá místa k prožití jedinečné zimní dovolené si tu najdou jak rodiny s dětmi, tak i zkušení lyžaři, hledající příležitosti k posunutí vlastních limitů na světově proslulých sjezdovkách.

Rodinná lyžařské střediska v Rakousku jsou známá svou přátelskou atmosférou a širokou nabídkou poskytovaných služeb. Ty uspokojí potřeby a přání jak těch nejmenších lyžařů, tak i jejich dospělému doprovodu. Zimní střediska jako například oblast Serfaus, Fiss a Ladis nebo Flachau v Salzbursku nabízejí svým návštěvníkům nejen perfektně upravené sjezdovky, ale třeba i zábavní parky pro děti. K dispozici budete pochopitelně mít též lyžařské školy, ideální místa k prvním nesmělým obloučkům na sněhu.

Na druhé straně spektra pak stojí světoznámé destinace, mezi něž se řadí vyhlášený Kitzbühel anebo St. Anton. Kitzbühel, s jeho legendární sjezdovkou Streif, je mekkou zkušených lyžařů. Pravidelně každý rok hostí jedny z nejprestižnějších závodů ve světě lyžování, ikonický závod ve sjezdu mužů. Na druhou stranu St. Anton am Arlberg, vyhlášený svým rozsáhlým lyžařským areálem a živým apres – ski programem, je zase oblíbeným místem všech, co hledají kombinaci adrenalinového lyžování a noční zábavy.

Rakouská lyžařské střediska též proslula vysokou kvalitou poskytovaných služeb. A to včetně ubytování, gastronomie a dalších doprovodných aktivit. Bez ohledu na skutečnost, zda právě vy preferujete spíše klidnější rodinnou dovolenou, či naopak hledáte náročné lyžařské terény, se kterým je třeba se poprat, či rušný společenský život, Rakousko nabízí všem přijíždějícím turistům ideální podmínky ke strávení jedinečné zimní dovolené v Alpách. Ať už se tedy rozhodnete pro kterékoli rakouské zimní středisko, můžete očekávat nezapomenutelné zážitky ze svahů Alp.

Více než 7.200 kilometrů sjezdovek

Rakouské Alpy se z pohledu příznivců sjezdového lyžování a dalších zimních sportů bezpochyby řadí k nejlepším místům na světě, kde je možné strávit skvělou zimní dovolenou. A vůbec nezáleží na tom zda se jedná pouze o krátký několikadenní pobyt, případně se chystají v rakouských Alpách prožít celý týden či dokonce delší dobu. S více než 7.200 kilometry sjezdovek a 2.900 moderními lanovkami a lyžařskými vleky nabízejí sjezdařům a snowboardistům dokonalé podmínky k provozování jejich oblíbeného zimního sportu podmínky. Pestrost lyžařských terénů v Rakousku nikoho nezklame a dá se říci, že uspokojí úplně všechny.

Jednou z největších výhod rakouských Alp je jejich rozmanitost. Najdete zde široké, dobře udržované sjezdovky, jež jako stvořené k pohodovému lyžování celých rodin včetně dětí, stejně jako technicky náročné černé sjezdovky, které prověří lyžařské schopnosti a fyzickou připravenost i těch nejlepších lyžařů. Vedle upravovaných sjezdovek však máte v rakousku možnost zajezdit si i mimo ně. Pestré možností freeridu a svahy, co potěší milovníky hlubokého sněhu, lákají v zimě do Rakouska aktivní jedince z nejrůznějších koutů světa.

Moderní lanovky a vleky, které dnes najdete prakticky po celém Rakousku, jsou zárukou toho, že i uprostřed nejvyšší lyžařské sezóny se u lanovek a vleků nevytvářejí dlouhé fronty čekajících lyžařů. Sjezdaři tak mohou trávit více času zasloužené dovolené na svazích a ne čekáním ve frontách na výjezd vzhůru. Mnoho rakouských zimních středisek také investovalo do pokročilých systémů umělého zasněžování. Tato zařízení se postarají o dobré lyžařské podmínky i v v případě, že je přirozených sněhových srážek není tolik.

Rakousko se proslavilo též svou vysokou úrovní poskytovaných služeb a srdečnou pohostinností. Rakouská lyžařská střediska pro přijíždějící turisty připravenu širokou nabídku ubytování. Ubytovací kapacity v rakouských Alpách sahají od luxusních hotelů po útulné a tradiční horské chaty. Gastronomie je dalším lákadlem, která vábí v zimě do Rakouska nemalou část přijíždějících turistů ze zahraničí. Po celodenním lyžování si můžete vychutnat tradiční rakouské speciality jako je řízek, trhanec či jablečný štrůdl. Na tyto pokrmy je ideální zajít do některé z mnoha typických horských restaurací.

Jedincům, hledajícím v zimě ještě něco víc než jen tradiční lyžování, nabízejí rakouské Alpy řadu dalších outdoorových aktivit. Můžete si vyzkoušet kupříkladu sáňkování na speciálních tratích, bruslení na ledě pod širým nebem, zimní pěší turistiku, výlety na sněžnicích či dokonce paragliding.Po náročném dni plném fyzicky namáhavých aktivit je pak možné relaxovat a odpočívat v jednom z mnoha wellness center, která obvykle bývají součástí lyžařských resortů.

Rakouské Alpy skýtají svým návštěvníkům ideální kombinaci vynikajících lyžařských podmínek, prvotřídních služeb a okouzlující zimní krajiny. Tato kombinace činí z Rakouska jedno z nejlepších míst, kde si můžete dokonale užít a vychutnat zimní sporty, nejen v Evropě, ale dokonce v celosvětovém měřítku. Ať už patříte k nadšeným sjezdařům, nebo jen hledáte zimní dobrodružství a útěk od všedních starostí, rakouské Alpy představují destinaci, která vás zaručeně nenechá chladnými.

Lyžování na ledovcích

Daleko za hranicemi země je Rakousko pověstné malebnou krajinou svých hor a vynikajícími podmínkami ke sjezdovému i běžeckému lyžování. Jednou z unikátních vlastností této země je však možnost jízdy na ledovcích. Tyto lokality jsou schopny poskytnout lyžařům sněhovou jistotu téměř po celý rok. Možnost lyžovat na ledovci je obzvláště atraktivní v dobách, kdy tradiční lyžařská střediska čelí nedostatku sněhu kvůli teplejším zimám. Rakouské ledovce lákají lyžaře i v době mimo hlavní zimní sezónu, kdy je jistota sněhu v níže položených lyžařských areálech diskutabilní.

V Rakousku se nachází hned několik ledovcových středisek, která se mezi lyžaři řadí k velmi oblíbeným. Například ledovec Hintertux je jedním z mála míst, kde je lyžování možné 365 dní v roce. S nadmořskou výškou až 3.250 metrů nabízí Hintertux dobré podmínky k jízdě na lyžích i v letních měsících. Dalším populárním ledovcovým střediskem je Kitzsteinhorn. Ten se může pyšnit širokou nabídkou sjezdovek a moderními lanovkami, zajišťujícími pohodlný a rychlý přístup na svahy.

Lyžování na ledovcích v Rakousku však zdaleka není pouze o jedinečném sportovním zážitku, ale také o nádherných výhledech a přírodních krásách, které tyto lokality nabízejí. Ledovce jako Stubai a Pitztal přitahují návštěvníky nejen svými sjezdovkami, ale i třeba možností procházek a pozorování okolních alpských vrcholů.

Pro sjezdaře, hledající méně frekventovaná lyžařská střediska, může být ideální volbou Weißsee. Tento lyžařský areál se nachází přímo pod nejvyšší horou Rakouska Grossglockner. Ve srovnání se známějšími ledovcovými areály je tato lokalita charakteristická nižšími cenami skipasů a menším množstvím lidí na sjezdovkách. Tato skutečnost určitě potěší lyžaře, kteří preferují spíše komornější skiareály. Na druhou stranu jedinci, preferující rozsáhlé areály s bohatou lyžařskou infrastrukturou a dalšími doplňkovými službami, je tu Mölltal. Toto údolí je pověstné svou spolehlivostí co se týče sněhové pokrývky a širokou nabídkou sjezdovek různých profilů a délek.

Vedle sjezdového lyžování se pochopitelně můžete na rakouských ledovcích věnovat i dalším aktivitám, k nimž patří třeba snowboarding, jízda ve volném terénu anebo alpinismu. V mnoha těchto a lyžařských areálech můžete navštívit i restaurace či kavárny, kde si můžete v klidu a teplé vychutnat tradiční rakouskou kuchyni a přitom obdivovat panoramatické výhledy na rakouské Alpy z výšky.

Celoroční lyžování na ledovcích v Rakousku je tedy nejen o sportu samotném, ale třeba i o objevování krás zimní přírody a světa věčného ledu. Na těchto ledovcích zažít nezapomenutelné chvíle a nemusíte přitom cestovat nikam daleko. Vždyť rakouská ledovce leží takřka v srdci Evropy.

Rodinné ubytování v Rakousku

Rakousko, země s bohatou historií, nádhernou přírodou a kulturním dědictvím, je též místem, kde se můžete setkat s unikátním fenoménem v oblasti ubytování. Jde o typické rodinné podniky. Tyto hotely, apartmány, penziony a další ubytovací kapacity, jež si často mezi sebou předávají generace, představují základní kámen rakouského cestovního ruchu v Alpách. A je třeba zmínit že často se postarají o osobitý a bezpochyby velice příjemný zážitek návštěvníkům z nejrůznějších koutů světa.

Rodinné podniky v Rakousku se vyznačují v 1 řadě přátelskou a pohostinnou atmosférou. Ta se často odráží v osobním přístupu k hostům. Majitelé a personál těchto zařízení se snaží vytvořit prostředí, kde se hosté cítí jako doma. Inspirací budiž jim jim dobré znalosti místních tradic a zvyků, které s radostí sdílí s návštěvníky.

Jedním z příkladů za všechny může být třeba vyhlášený penzion Haus am Hirschberg. Ten najdete v malebném městečku Altenmarkt Im Pongau ve středním Rakousku nedaleko hranice spolkových zemí Salcburska a Štýrska. Tento penzion je vyhlášený svým komfortním ubytováním a česky mluvícím personálem. Což je pro turisty z České republiky často velkým plusem. Haus am Hirschberg nabízí nejen útulné apartmány, ale i blízkost k lyžařským oblastem a dokonce i termálním lázním. Tyto skutečnosti z něj činí ideální místo k odpočinku a prožití aktivní dovolené.

Dalším příkladem pak může být například apartmán Austria, který je k nalezení mezi obcemi Fürth a Piesendorf nedaleko světoznámého lyžařského střediska Kaprun / Zell am See. Tento objekt bude vyhovovat všem, co preferují spíše klidnější dovolenou v blízkosti přírody, ale zároveň chtějí mít snadný přístup k jedněm z nejlepších sjezdovek v celém Rakousku.

Nespornou výhodou rodinných podniků je v hojné míře též fakt, že obvykle nabízejí ubytování za velice přijatelné ceny. A co si budeme namlouvat, finanční aspekty pobytu v Rakousku bývají velmi důležité z pohledu mnoha cestovatelů. Kromě příznivý cen bývají podniky, vedené po generaci jednou rodinou, charakteristické svou flexibilitou a ochotou vyjít vstříc individuálním potřebám hostů. Toto jednání je nezřídka kdy v kontrastu s často anonymním prostředím velkých hotelových řetězců.

Rodinné podniky v Rakousku tak představují nejen stále častěji žádanou formu ubytování, ale i zážitek, který se nemalou měrou podílí na celkovém dojmu z pobytu u našich jižních sousedů. Jde o místa, kde je možné se osobně setkat a blíže poznat místní, vychutnat si pravou rakouskou pohostinnost a v neposlední řadě si odtud zpět domů odvézt nezapomenutelné vzpomínky.

Jednotlivci páry i celé rodiny, které plánují v zimním období návštěvu Rakouska a hledají autentický zážitek, by měli zařadit rodinné podniky vysoko ve svém seznamu potenciálních míst, kde stráví svou dovolenou. Svým hostům totiž nabízejí nejen pohodlí a služby na vysoké úrovni, ale také osobní kontakt, jenž udělá z vaší dovolené příjemný a dlouhotrvající zážitek.

Kolébka alpského lyžování

Rakousko je zemí, kterou v nemalé míře formovaly majestátní Alpy. Je zcela právem považováno za kolébku alpského způsobu jízdy na lyžích. Tento sport zde má kořeny, sahající až do 19. století. Tou dobou tu byly údajně vyvinuty první lyže a jejími tvůrci byli dřevorubci v městečku St. Johann im Pongau. Lyže sloužily k pohodlnější a rychlejší a rychlejší přepravě nástrojů a materiálu přes zasněžené hory. Od těchto skromných začátků se alpské lyžování v Rakousku rozrostlo až do světově uznávaného fenoménu, jímž v současnosti je.

Významnou postavou v historii tohoto sportu je Mathias Zdarsky, často označovaný za otce alpského lyžování. Na počátku 20. století se stal prvním, kdo sjížděl strmé svahy na dřevěných prknech a vyvinul první techniku sjezdového lyžování. Navíc vynalezl první kovové vázání, předchůdce dnešních moderních lyžařských vázání. Tato inovace umožnila Mathiasi Zdarskému lépe vést lyže ve strmém terénu. Současně používal i dlouhou dřevěnou tyč ke snadnější změně směru. Brzy poté se už konaly první lyžařské závody.

Dalšími inovátory, kteří dále zdokonalili lyžařský sport, jenž byl zatím v plenkách, byli Hannes Schneider a Toni Seelos. To byl moment, kdy rozvoj a expanze alpského lyžování skutečně nabral na obrátkách. Po založení první lyžařské školy Hannesem Schneiderem v St. Anton am Arlberg v roce 1921 byl po celém Rakousku založen nespočet dalších lyžařských škol. Hannes Schneiderova výuka způsobila revoluci v jízdě na lyžích, rozšířila jeho atraktivitu a znamenala začátek globálního hnutí. Oblast Arlberg je proto příznačně nazývána kolébkou alpského lyžování.

V 50. letech 20. století sjezdové lyžování opět prošlo malou revolucí. V té době totiž sportovní pedagog Stephan Kruckenhauser vyvinul techniku zvanou Wedeln, což by se dalo do češtiny volně přeložit jako vrtět či rychle pohybovat sem a tam. Turistickým znakem techniky Wedel je, že lyžař drží nohy těsně u sebe. Tímto způsobem mohli sjezdaři začít sjíždět svahy krátkými, elegantními obloučky. V současnosti je asi nejrozšířenější lyžařskou technikou carving. Zatáčky velkého poloměru se vykrajují na hranách lyží.

Současná rakouská škola a její techniky jsou mezinárodně respektovány. A to nejen kvůli úspěšným rakouským lyžařským instruktorům. Jejich výuka byla po desetiletí symbolem kvality. Profesionalita a talent k výuce jízdy na lyžích s humorem, šarmem a klidem ji činí oblíbenou jak mezi profesionálními lyžařskými závodníky, tak i turisty, přijíždějícími do rakouských Alp na zimní dovolenou.

Z malých horských vesnic v Rakousku se postupně stala živá zimní sportovní střediska. Mnoho mezinárodních lyžařských superhvězd pochází právě z původně zemědělských horských vesnic. Tyto vesnice postupně rostly a vyvíjely se společně s lyžařským sportem. Během několika desetiletí byla vyvinuta a postavena potřebná infrastruktura a rozšířila se nabídka doplňkových služeb tak, aby bylo lyžování přístupné pro všechny. Kupříkladu se rozšířila železniční doprava tak, aby se do zimních středisek dostaly i široké masy.

Byly vybudovány první lanovky a hned v závěsu pionýrské lyžařské vleky. Pochopitelně se rozšířila i možnost ubytování přijíždějících hostů. Místní komunity založily lyžařské kluby a začaly pořádat lyžařské závody, které přitahovaly stále více návštěvníků. Pomalu, ale jistě se alpské vesnice v Rakousku proměnily v populární lyžařské destinace, kterými jsou dnes.

V současnosti je možné na území Rakouska nalézt více než 400 lyžařských středisek. Není bez zajímavosti, že více než 70% všech návštěvníků Rakouska přijíždí do této alpské země za lyžováním. Tato čísla svědčí o hluboké historii a tradici alpského lyžování v Rakousku. Lyže a jízda na nich je neodmyslitelně spojena s alpskou kulturou země. Lyžování v Rakousku totiž není jen sportem, je způsobem života. A ten se tady odráží ve všem, od architektury horských chat po gastronomii a místní zvyky.

Rakousko si udržuje své postavení lídra v alpském lyžování i v současnosti. Nejen díky své bohaté historii a tradici, ale také kvůli neustálé inovaci a vývoji v oblasti lyžařské techniky a infrastruktury. Je zemí, kde se tradice setkává s moderností, a kde každý lyžař, ať už začátečník či profesionál, může najít svůj ideální svah a zažít tady čirou radost z lyžování přímo v srdci Alp.

Tradiční rakouské pokrmy

Po náročném a namáhavém dni, stráveném jízdou na svazích rakouských Alp, nastává čas odpočinku a dobré večeře. Rakouská kuchyně je známá svou výraznou chutí a rozmanitostí, jež se odráží v tradičních pokrmech, jako kupříkladu v tirolských knedlících nebo pokrmu zvaném Germknödel.

Tirolské špekové knedlíky, v němčině Speckknödel, jsou výtečnou ukázkou rakouského kaloricky vydatného jídla. Tyto knedlíky jsou často plněné kousky uzeného masa popřípadě slaniny a podávají se s hustým hovězím vývarem či s přílohou v podobě kysaného zelí. Tyrolské knedlíky tak představují ideální pokrm k obnově energie po náročném dni na sjezdovce.

Germknödel, což se dá do češtiny přeložit jako kváskový knedlík, je další oblíbenou pochoutkou, která vás zahřeje během lyžování v chladném počasí. Tento velký kynutý knedlík plněný povidly, posypaný mákem a cukrem a zalitý vanilkovou omáčkou je dokonalou sladkou tečkou po vydatné večeři. Germknödel je tradičním rakouským pokrmem, jenž má své kořeny v dobách rakousko – uherské monarchie. Dodnes je nejen v Rakousku samotném považován za kulinární skvost.

Rakouská kuchyně je bohatá a rozmanitá a odráží kulturní vlivy z celé střední Evropy. Po fyzicky vyčerpávajícím dni, stráveném na sjezdovkách, nabízí horské chaty a restaurace vítané útočiště, kde si můžete vychutnat tyto a mnoho dalších tradičních pokrmů. Ať už dáváte přednost slanému anebo sladkému, rakouské speciality vás jistě nezklamou. A v každém případě vám nabídnou lahodný zážitek, který doplní vaše alpské dobrodružství.

Rakousko je dobře dostupné

Rakousko, s jeho malebnými Alpami a kvalitními lyžařskými středisky, je pro mnohé Čechy synonymem pro skvělou zimní dovolenou. Blízkost Rakouska k České republice je jedním z hlavních důvodů, proč je právě Rakousko mezi milovníky sjezdového a běžeckého lyžování tak oblíbenou a častou volbou. Cesta do Rakouska je pro Čechy pohodlná a rychlá, což nám umožňuje vypravit se do Rakouska i na krátký výlety na víkend.

Rakouské Alpy nabízejí širokou škálu možností lyžařům všech úrovní zkušeností a dovedností. Na své si tady přijdou všichni, od naprostých začátečníků až po zkušené jezdce, hledající fyzicky náročné, adrenalinové sjezdy. Lyžařská střediska jako například Sölden, Ischgl, nebo St. Anton am Arlberg, jsou vyhlášená svou prvotřídní infrastrukturou. Můžete se těšit na dokonalé lyžařské zázemí včetně moderních lanovek a dobře udržovaných sjezdovek.

Rakousko si vydobylo pověst destinace, charakteristické vysokou úrovní poskytovaných služeb, které zahrnují i třeba kvalitní lyžařské školy půjčovny sportovního vybavení a zařízení, určené k relaxaci po lyžování.

Kromě lyžování nabízí Rakousko českým turistům v dojezdové vzdálenosti i řadu dalších zimních volnočasových aktivit, jako kupříkladu snowboarding, běžecké lyžování, sáňkování či bruslení. Namáhavý den pak mohou turisté z České republiky strávit odpočinkem v jednom z mnoha wellness center. Oblíbenou možností je též výprava za ochutnávání místních kulinářských specialit, či účast na některé z mnoha aprés – ski párty, které mohou být samy o sobě zážitkem.

Pro Čechy, kteří hledají kvalitní zimní dovolenou za přijatelné ceny, srovnatelné s těmi našimi, je Rakousko bezpochyby jednou z nejlepších alternativ. Jeho dostupnost, špičkové lyžařské podmínky a bohaté kulturní dědictví dělají z Rakouska destinaci, která dokáže uspokojit i ty nejnáročnější lyžaře a milovníky zimy a zimních radovánek nejen z České republiky.

Další zimní aktivity

Je pravdou, že rakouské Alpy se dostaly do širšího povědomí aktivních jedinců po celé Evropě svými malebnými svahy a prvotřídními lyžařskými středisky. Ty sem lákají lyžaře z celého světa strávit alespoň pár dní v této překrásné alpské krajině. Ale co když sjezdové lyžování zrovna není váš šálek kávy? Naštěstí umožňují rakouské Alpy věnovat se daleko více aktivitám než jen sjezdovému lyžování.

Snowboarding je další přirozenou volbou turistů, cestujících v zimě do Rakouska, hned po lyžování. S množstvím snowparků a freeride zón, kde si každý boarder najde atrakce či překážky, odpovídající jeho schopnostem a dovednostem na prkně, je snowboarding vzrušující alternativou pro ty, co na rakouských svazích hledají vzrušení a adrenalin.

Běžecké lyžování je pak v rakouských Alpách další velmi populární aktivitou, jež vás zavede do klidnějších částí hor. S rozsáhlou sítí pečlivě upravovaných stop, vinoucích se malebnou krajinou, je běžecké lyžování ideální aktivitou všech, co si chtějí užít zdejší zimu spíše v poklidném tempu.

Sáňkování je zábavnou aktivitou, které se může najednou věnovat celá rodina. Mnoho středisek v Rakousku disponuje speciálně upravenými sáňkařskými drahami, kde si můžete užít jízdu i třeba pod hvězdami během večerního sáňkování za umělého osvětlení.

Zimní pěší turistika vám zase umožní prozkoumat krásu Alp po svých a z bezprostřední blízkosti. S řadou značených turistických tras, které jsou přístupné i v zimních měsících, můžete v rakouských Alpách objevovat zasněžené lesy nebo třeba zamrzlé vodopády.

Ať už jste tedy milovníkem rychlé jízdy po zasněžených svazích, anebo preferujete klidnější zimní radovánky, rakouské Alpy mají co nabídnout i vám. Tak proč nevyzkoušet tuto zimu něco nového a nevydáte se objevovat zimní krásy některého z rakouských zimních středisek i vy?

Atraktivní noční sjezdy

Sjezdování pod širým nebem, osvětlené pouze třpytem hvězd a jemným světlem světlometů, je zážitkem, jenž daleko překračuje běžné ježdění za denního světla. Rakouské Alpy umožňují vyzkoušet si tuto aktivitu v několika svých lyžařských střediscích. Přinášejí tak lyžařům nejen adrenalinové vzrušení, ale i nezapomenutelné vzpomínky na něco mimořádného.

Noční lyžování je v Rakousku stále populárnější. Zimní střediska jako St. Anton am Arlberg, Flachau, nebo Semmering / Hirschenkogel se pyšní dobře osvětlenými sjezdovkami, které bývají otevřené až do pozdních večerních hodin. Tyto lyžařské areály poskytují lyžařům nejen výborně upravené sjezdovky, ale také zážitek z lyžování v noční atmosféře, která je zcela odlišná od běžného dne na svazích.

Vesnička Alpbach ve stejnojmenném údolí, vyhlášená svou idylickou atmosférou a titulem nejkrásnější obec Rakouska, má v nabídce vedle klasického denního lyžování také noční sjezdy. Lyžaři zde mohou obdivovat nejen hvězdnou oblohu nad sebou, ale i tradiční alpskou architekturu podél údolí, jež dodává celému zážitku na autentičnosti.

Kromě samotné jízdy na lyžích je možné po setmění venku provozovat i další aktivity, jako je například romantická jízda na saních případně fondue večery pod širým nebem. Tyto činnosti přispívají k unikátnosti a atmosféře a lyžaři mohou v Rakousku prožít večer plný zábavy a relaxace v naprosto odlišné formě než jsou zvyklí.

V každém případě je noční lyžování jedinečným zážitkem, který by neměl uniknout žádnému milovníku zimních sportů. Ať už toužíte po trošce adrenalin, hledáte romantiku, nebo prostě jen chcete vyzkoušet nový způsob, jak si užít zimní večer, noční sjezdy pod hvězdnou oblohou za vyzkoušení rozhodně stojí. Tak proč nevyužít během vašeho pobytu v Rakousku příležitosti a nevydat se na svahy v době, kdy slunce zapadne a hvězdy začnou svítit nejjasněji?

Kvalitní lyžařské školy

Již několikrát bylo v odstavcích výše zmíněno, že v Rakousku si svou oblíbenou sjezdovku najde každý. Co když ale patříte k jedincům, kteří si chtějí své dosavadní znalosti ještě vylepšit? Či snad se teprve chystáte proniknout do tajů sjezdového lyžování? Začátečníkům i pokročilým lyžařům nabízí Rakousko široké spektrum lyžařských škol, kde profesionální instruktoři poskytují svým žákům všech věkových kategorií i lyžařských dovedností výuku na nejvyšší úrovni.

Úplní začátečníci, kteří na lyžích ještě prakticky nestáli a teprve se s lyžováním seznamují, určitě ocení školy, nabízející základní kurzy, zaměřené v první řadě na získání potřebné sebedůvěry a pohodlí na svazích. Tyto školy často disponují speciálními cvičnými areály, kde se mohou nováčci bezpečně učit takovým základním dovednostem, jako je zastavení, zatáčení a používání lyžařských vleků.

Pokročilí sjezdaři, co mají v plánu si v Rakousku zdokonalit své techniky nebo se naučit nové styly jízdy na lyžích, jako je carving nebo freestyle, tady najdou školy, jež mají v nabídce specializované kurzy. Tyto kurzy jsou vedeny zkušenými a certifikovanými instruktory, kteří pomáhají lyžařům rozšířit jejich lyžařské horizonty a dosáhnout nových hranic a limitů.

Některé z nejlepších lyžařských škol v Rakousku, jako je Skischule Bögei ve Filzmoosu nebo Fun & Pro Skischule ve Flachau, dostávají vysoká hodnocení především kvůli své schopnosti poskytovat žákům personalizovanou výuku, odpovídající individuálním potřebám a cílům každého lyžaře. Třeba škola Skischule Dorfgastein Holleis se pyšní týmem vynikajících instruktorů a nabízí nezapomenutelný lyžařský zážitek každému, od nováčků až po experty.